De Baron

Podium
Tijd : 20:00-21:00

Op hun website is over de naamgeving niets terug te vinden. Het kan zijn dat de naam van de zevenkoppige band De Baron verwijst naar de titel waarmee de lagere adel zich mag tooien. Maar voor hetzelfde geld is er een verband met de merknaam van een klassieke motorfiets, of die van een druivenras. Of misschien wel met de Surinaamse guerilla Baron, een 18de-eeuwse slaaf die zich wist vrij te vechten. Vergezocht? Nou nee: want de band die je op 16 juli op ’t Zand kunt beluisteren, maakt naar eigen zeggen ‘Guerrilla-Brass’ …

Guerilla-Brass dus: je bent gewaarschuwd! Wat dat ongeveer betekent, kunnen we opmaken uit de talloze lovende recensies op het internet. De Baron (niet te verwarren met de coverband ‘Baron’, zonder ‘De’) creëert ‘liefdevol anarchisme en stort bakken aan energie uit over het publiek’. De band beoefent een genre ‘waarbij het overbrengen van de energie op het podium naar het publiek in de zaal of festivalweide essentieel is’. Muzikale stijlen doen ze niet aan, ‘die gooien ze op de grote hoop en mengen ze tot een grote smeltkroes van genres en culturen’. Met ‘gierend koper, blaffende drums en vlijmscherpe taal’. Asjeblieft!

Die vlijmscherpe taal bezigen ze overigens uitsluitend in het Nederlands. Aan de titels van hun songs maken ze niet veel woorden vuil: ‘Zee’, ‘Rivier’, ‘Nacht’, ‘Zot’. Veel langer worden ze niet, ‘Botten en Haren’ is een van de weinige uitzonderingen op de één-woordregel. We pakken er nog maar eens een recensie bij, die van Written in Music: ‘Heerlijk als een band het aandurft om in de moerstaal te zingen, zeker als muzikaal juist de landelijke afbakening wordt getrotseerd. De Baron is net als de attractie in De Efteling een avontuurlijke trip, alleen hoef je hiervoor niet zo lang in de rij te staan.’ Hé, dat is waar ook, de Baron is natuurlijk óók die ijzingwekkende achtbaan in Kaatsheuvel, met een vrije val van 37,5 meter rechtstreeks de mijnschacht in. Nu dus in muzikale vorm op het Kootwijkerzand: hou je vast en enjoy the ride!