Iedereen bedankt voor het begrip!

Iedereen bedankt voor het begrip!
Theater op ’t Zand 2019, bijna editie 19

 

Noodweer Theater op ‘t Zand

 

De 19e editie van Theater op ’t Zand werd afgelast.

De weersvoorspellingen gaven het sein “onveilig” en dat was het.

De natuur gaf haar eigen feestje op ’t Kootwijkerzand. Het was noodweer.

En nu? Noodweer nooit weer?

 

Lastig, dat was het zeker:  de beslissing om duizenden mensen teleur te stellen ging niet van harte.

Velen hadden Theater op ‘t Zand, sommigen al sinds vorig jaar, in de agenda staan.  Menigeen had daar de verjaardag of het personeelsfeestje gepland. Zoveel vrienden die hadden afgesproken om er weer bij te kletsen. Kinderen hadden zin om op deze theaterdag te dansen, bouwen, schminken en ijs te eten. Families gingen elkaar op ’t Zand weerzien en samen van het al heerlijks genieten.

Moeilijk was het beslissen ook:  na zoveel uren vergaderen, brainstormen en regelen kon de cultuurdag niet doorgaan. De bouwers hadden het horecaplein al ingericht. Andere vrijwilligers stonden al te trappelen om te beginnen. De artiesten smeerden hun stemmen en stemden hun instrumenten voor het grote spektakel.  De gebarentolken vertolkten hun gebaren voor.  Leveranciers pakten hun boeltje bij elkaar om te gaan.

Hoe lastig en moeilijk het ook was: Theater op ’t Zand 2019 werd afgelast in verband met weersomstandigheden.

 

De hele week rommelde het al: het weer zag er niet goed uit voor zaterdag de 20e. De 19e kwamen bestuur, gemeente en Meteo-consult bij elkaar om het besluit te nemen. De weersverwachting was duidelijk: er zou onweer komen. Met zoveel mensen op een ombost stuk woestijn zit je als ratten in de val. Niemand kan dan naar een veilige plek. Dat is een risico dat niemand mag lopen, dus ook niet de verantwoordelijken voor een festival. Het werd een “no-go”.  Weg waren de plannen in de agenda, de feestjes, de bijklets, de familie-reünie, het doen, voelen, kijken, luisteren, organiseren, regelen, bouwen, trappelen, gebarentolken en gaan op het mooiste evenement op het Kootwijkerzand.

Er was geen Theater op ’t Zand 2019.

De reacties op de afgelasting waren hartverwarmend: “jammer, maar verstandig”, “sneu voor alle voorbereiders, toch heel begrijpelijk”, “Een verstandige beslissing”, “veiligheid voor alles”….

 

Het was echt onveilig:  er was volop bliksem, donder en water op ’t Zand. De natuur lustte haar botvieren. Om 13:00 viel er 16 mm regen, donder en bliksem volgden elkaar rap op en om 15:30 was er code rood in Kootwijk. Er vielen hagelstenen zo groot als duiveneieren. Als er tenten hadden gestaan, waren die met pin en touw losgerukt. Acts waren schichtig belicht en bezoekers die schuilden onder bomen uit hun slippers geblazen. Zandstralen hadden ons allen onfortuinlijk beschimpt. De donderklap had ons niet bedaalderd. Een gat in de begroting, maar veiligheid voor een ieder was het waard. Het was noodweer.

 

En hoe nu verder? Op naar Theater op ’t Zand 2.0 in 2020. Samen zetten we alles op alles om met elkaar een prachtige culturele dag op het mooiste natuurschoon van de Veluwe neer te zetten. Strategische partners en meedenkers: doe met ons mee! Wij hebben het plan voor volgend jaar al klaar, nu nog de kim. Het is aan jou. Zie jij het gloren aan de horizon op het Kootwijkerzand? Doe dan met ons mee: doe wel en doneer, wordt strateeg, bestuurder of regelaar. We gaan ervoor: noodweer?! Nooit weer?!

 

theateroptzannd 2019 – HD 720p