Voor u ligt het beleidsplan 2018 van Stichting Kootwijk Cultureel.

Wat ooit begon als klein initiatief van inwoners van Kootwijk om anderen op een heel bijzondere manier mee te laten genieten van het moois dat ‘hun’ zand te bieden heeft, is uitgegroeid tot een evenement waar de ontmoeting van kunst, cultuur en natuur centraal staat. Afgelopen jaar genoten tussen de vijf- en zesduizend bezoekers van Theater op ’t Zand.

Theater op ’t Zand is een unieke manifestatie voor een zo breed mogelijk publiek.

Door de groei van het aantal bezoekers wordt het evenement bekender in een steeds breder wordende omgeving. Tegelijkertijd wordt het Kootwijkerzand, een in Europa uniek historisch erfgoed-gebied dat in de provincie Gelderland ligt, onder de aandacht gebracht.

Elke derde zaterdag van juli tussen 13:00 uur en 21:00 uur bruist het er van de activiteiten. Doe, voel, kijk, luister zijn onze pijlers.

Op het zand worden de bezoekers omarmd door kunst, cultuur en natuur.

Iedereen is welkom, van jong tot oud. Toeristen, families en vrienden uit de wijde omgeving ontmoeten elkaar op de prachtige zandverstuiving en komen op deze wijze in aanraking met verschillende kunstvormen. De toegang is gratis, maar een financiële bijdrage wordt zeer op prijs gesteld.

Bij de inventarisatie van acts en artiesten selecteert de programmamaker op innovatief optreden, aanstormend talent, gerenommeerde prijswinnaars en kwaliteit door opleiding en/of ervaring. We zoeken naar een synergie tussen de verschillende acts.

De artiesten krijgen vanaf het eerste contact tot aan het afscheid na het optreden een eigen persoonlijk begeleider. De artiest maakt de dag en is onze energie waard.

De organisatie van Theater op ’t Zand zorgt ervoor dat vóór 00.00 uur alles weer helemaal is zoals elke nacht: schoon, stil en adembenemend.

Visie

Stichting Kootwijk Cultureel organiseert één maal per jaar ‘Theater Op ’t Zand’. Een samensmelting van kunst, cultuur en natuur op de grootste zandverstuiving van West Europa.

Het evenement is voor iedereen gratis toegankelijk. We streven naar een toegankelijke en gemoedelijke sfeer. Met je blote voeten in het zand genieten van al het moois dat de natuur te bieden heeft en je daarbij te laten verrassen door kunst en cultuur.

Doelstelling

De Stichting Kootwijk Cultureel heeft als doel ‘het organiseren van culturele activiteiten in en om Kootwijk in de breedste zin van het woord’. Hierbij staan het verenigen van kunst en cultuur met respectvolle bewondering voor de natuur centraal.

Kootwijk ligt in een uniek natuurgebied. Wij koesteren dit gebied en strijden voor het behoud daarvan. De cultuurvoorziening in onze omgeving is schaars te noemen. Wij zijn trots op de zandverstuiving en willen dit gebied bij een groot publiek onder de aandacht brengen. Dit in combinatie met kunst en cultuur.

Organisatie

Het bestuur van Stichting Kootwijk Cultureel bestaat uit een groep enthousiaste vrijwilligers uit Kootwijk en omgeving die het Kootwijkerzand graag onder de aandacht brengen.

Theater op ’t Zand kan alleen maar gerealiseerd worden door ons geweldige team van zo’n honderd vrijwilligers.

Financiering

Er wordt geen winst nagestreefd. Bij liquidatie van de stichting wordt een eventueel batig saldo uitgekeerd aan een door het bestuur, bij besluit tot ontbinding vastgestelde aan te wijzen rechtspersoon, waarvan de doelstellingen zoveel mogelijk overeen komen met die van de stichting.

De toegang is gratis, zodat het evenement voor iedereen toegankelijk is.

Stichting Kootwijk Cultureel werft gelden ten behoeve van de doelstelling door verzoeken om donaties te doen, te sturen aan fondsen, bedrijven en particulieren.

Het beheer van de gelden vindt plaats door de ontvangen gelden te koppelen aan kostenplaatsen, zoals programmering, PR, ondersteuning, logistiek, horeca en bestuur. Indien de begroting sluit, wordt er alleen aan particulieren om een bijdrage gevraagd, als startkapitaal voor het volgende jaar.

Sinds 2017 geeft Stichting Kootwijk Cultureel de Zand Courant uit om ook daarmee gelden te kunnen werven. De Zand Courant wordt huis aan huis verspreid in de gemeenten Barneveld en Apeldoorn in een oplage van honderdduizend. De marketing bestrijkt het hele gebied rondom de zandverstuiving, van Apeldoorn tot Barneveld en van Harderwijk tot Ede. Op deze manier wordt het meer en meer een Gelders evenement en zo hoopt de organisatie Theater op ’t Zand en daarmee de prachtige zandverstuiving nog meer bekendheid te kunnen geven.