,

persbericht Theater op ’t Zand 2018

Noorderwind blaast over Kootwijk

KOOTWIJK – Het mooiste festival van de Veluwe komt er weer aan! Stichting Kootwijk Cultureel organiseert op zaterdag 21 juli voor de achttiende keer het festival Theater op ’t Zand op het Kootwijkerzand in Boswachterij Kootwijk. Het festival heeft elk jaar een ander thema en dit jaar is gekozen voor het thema ’NOORD’. Met dit thema worden alle zintuigen van de bezoekers geprikkeld.

Doe, voel, kijk, en luister.

Boswachterij Kootwijk ligt hemelsbreed gezien precies tussen Barneveld en Apeldoorn in. Theater op ’t Zand is een gratis toegankelijk festival, waar het publiek kan genieten van muziek, dans, theater en kunst.

Bezoekers kunnen midden in de grootste zandverstuiving van Europa, de Sahara van de Veluwe, genieten van een groot en gevarieerd aanbod van muziek, theater, rondlopende acts en kinderactiviteiten. Elk jaar weten meer bezoekers het festivalterrein te vinden. Lang voor de officiële opening om 13.00 uur stroomt het festivalterrein al vol met gezinnen. Terwijl de ouders zich nestelen op meegebrachte kleden of klapstoeltjes rennen de kleintjes heerlijk op hun blote voetjes rond.

Het festival is, mede door de steun van sponsoren, weldoeners en tientjesvrienden nog steeds gratis toegankelijk. Vanuit de Gemeente Apeldoorn, de Gemeente Barneveld, het Schaffelaarfonds en Fonds 1845 wordt ook subsidie verstrekt.

Theater op ’t Zand speelt een grote rol in de verbinding tussen cultuur, natuur, families en de beide gemeenten.

De verspreiding van de ZandCourant die vorig jaar voor het eerst plaatsvond, was een groot succes. Ook dit jaar zal de ZandCourant weer bij alle inwoners van de omliggende gemeenten op de mat vallen. In de ZandCourant staat het volledige programma vermeld en is plaats voor achtergrondverhalen rondom de mensen en bedrijven die de dag helpen realiseren. Overigens staat het programma ook op de website www.theateroptzand.nl

Van 13.00 tot 21.00 uur wordt een gevarieerd programma geboden voor jong en oud. De verrassende horecavoorzieningen bieden voor elk wat wils. In verband met de grote toeloop van afgelopen jaar is er een extra uitgiftepunt voor de horeca. Uiteraard zijn er ook sanitaire voorzieningen.

Met de medewerking van bijna 100 vrijwilligers loopt het festival na achttien jaar als een geoliede machine. De bouwploeg is altijd als eerste aanwezig en begint de avond vóór de grote dag met het vlak maken van de gedeelten waar de horecatent en podia geplaatst moeten worden. De opbouw gebeurt op de dag zelf in alle vroegte. Dezelfde bouwploeg die de dag ervoor als eerste aanwezig was, verlaat ook weer als laatste het terrein nadat ze dit met elkaar weer in de oorspronkelijke staat hebben teruggebracht. Wie de dag na het festival over het terrein loopt, zal geen spoor meer kunnen terugvinden van de activiteiten van Theater op ’t Zand.

Dit jaar is er voor het eerst gekozen om de programmering uit handen te geven en dit onderdeel door het professionele evenementenbureau Aalt productie uit te laten voeren. Adrie van Essen van Aalt Productie heeft ruime ervaring in theaterprogrammeringen, met name met allerlei vormen van buitentheater. Van Essen is er in geslaagd om een gevarieerde groep van artiesten en performers samen te stellen die aan alle voorwaarden voldoen om de bezoekers cultuur in de natuur te laten ervaren.

Met name aan de diversiteit is extra aandacht gegeven. Muziektheater, dans, circus, beeldende kunst, muziek, poppentheater, poëzie en doe-activiteiten zijn de componenten voor 2018, maar ook de vaste elementen van Theater op ’t Zand komen terug. Terwijl de kinderen zich laten schminken, broodjes bakken met de boswachters of knutselen bij de medewerkers van Museum Nairac Barneveld, kunnen de ouders genieten van de diverse voorstellingen. Het festival heeft elk jaar een ander thema en dit jaar is gekozen voor het thema ‘NOORD’. Met dit thema worden alle zintuigen van de bezoekers geprikkeld. Denk aan voelboxen, afhaalpoëzie, een verhalenvertellende kobold, dansstormen en poppenspel, wereldmuziek en andere geluiden, driekoppige koorddansers en nog veel meer.

Het complete programma met alle optredende artiesten en acts wordt te zijner tijd op de website www.theateroptzand.nl geplaatst.

Kom op de fiets!

Locatie: Vanaf de Heetweg in Kootwijk wordt de route aangegeven. Er zijn enkele parkeerplaatsen in de omgeving, maar aangeraden wordt om zoveel mogelijk op de fiets te komen. De parkeerplaats aan de Nieuw Milligenseweg, onder aan afslag 18 Kootwijk van de A1, is uitermate geschikt voor auto’s met fietsendragers. Hiervandaan worden de routes naar het festivalterrein gemarkeerd. Op een weiland aan de Duinweg in Kootwijk kan de auto ook geparkeerd worden. De route hier naar toe staat duidelijk aangegeven. Vanaf daar is er een gemarkeerde wandelroute van 20 minuten die naar het festivalterrein voert. www.theateroptzand.nl