Programma 2016

Charl Delemarre

Charl Delemarre (1990) is een singer & songwriter die eind 2014 de Grote Prijs van Rotterdam én de Grote Prijs van Nederland won met zijn gepassioneerde en persoonlijke liedjes. Het jaar daarop bracht hij zijn eerste EP ‘De Bekentenis’ uit. Met zijn single ‘Zonder Jou’ trad hij op in DWDD, waar hij sindsdien een graag geziene gast is. Tijdens de Popronde 2015 speelde hij meer dan 30 succesvolle shows, wat onder meer resulteerde in een optreden op het meest toonaangevende muziekfestival van Nederland: Eurosonic Noorderslag (jan. 2016).Met zijn nieuwe band, met daarin o.a. Cyril Directie (voorheen Kane), gaat Charl in mei van dit jaar de studio met producer Michel Schoots (o.a. Racoon en Van Dik Hout).

Charl, die op het Rotterdams Conservatorium studeerde, leerde gitaar spelen tijdens een lange reis door Azië. Voor de thema’s van zijn teksten laat hij zich leiden door zijn persoonlijke ervaringen. In zijn muziek wordt hij het meest geinspireerd door zijn idiolen uit de sixties & seventies.

Charl Delemarre heeft een turbulent jaar achter de rug. Veel optredens, nieuwe muziek, nieuwe kansen en nieuwe prestaties. We hebben Charl natuurlijk op de voet gevolgd en met de nieuwe Grote Prijs competitie die van start is gegaan vonden we het tijd om even terug te kijken.

http://www.charldelemarre.nl

  • Grote prijs van Nederland 2014
  • Beste sing en songrichter 2016
  • Voorprogramma van de Dijk

ROGIER PELGRIM

Rogier Pelgrim is liedjesschrijver en verhalenverteller, en komt uit Wageningen. Je zou hem kunnen kennen als finalist van het programma ‘De Beste Singer Songwriter van Nederland.’ Ook won hij in 2012 ‘De Grote Prijs van Nederland’. Deze zomer speelt hij onder andere op festival Concert At SEA. In december bracht de zanger de single ‘Welcome Here‘ uit. Het liedje werd uitgeroepen tot ‘Top Song’ op Radio 2.

Met zijn opvallende en eigenzinnige stemgeluid krijgt Rogier Pelgrim (29) menig publiek stil. Zijn pakkende en melancholische liedjes voeren je mee naar een wereld vol verhalen en avonturen. Belangrijke bronnen van inspiratie voor deze liedjesschrijver zijn Jeff Buckley, Damien Rice, Johnny Cash, Sufjan Stevens en Glen Hansard.
Sinds 2009 deed hij ruim 600 optredens in huiskamers, clubs, theaters en op festivals. Rogier hoopt na de zomer van 2016 een nieuw album uit te brengen.

www.rogierpelgrim.nl

Geen enkele act wordt meer dan één jaar opgevoerd; hierdoor blijven de artiesten scherp.
Bovendien blijft op deze wijze het programma ieder jaar weer een verrassing voor de bezoekers.

Hierdoor verbreedt TohZ de horizon ieder jaar weer met het gekozen thema. Het programma bestaat uit visuele acts, kinder- theater, volwassenentheater, dans, wereldmuziek, workshops, educatie en biedt een podium aan nieuw talent.

Doordat overeenkomsten en synergie in een vroeg stadium worden onderkend, kan de interactie tussen de verschillende acts gepromoot worden. Een professionele, jaarlijks wisselende censor beoordeelt de kwaliteit en samenhang van het programma. De artiesten krijgen vanaf het eerste contact tot aan het afscheid na het optreden een eigen persoonlijk begeleider. De artiest maakt de dag en is onze energie waard.

KASBA

Uitzwaaien afsluiter.

KASBA

Kasba is de Nederlands/Marokkaanse stem van het midden. Kasba brengt een energieke crossover van Noord Afrikaanse en Westerse muziek gecombineerd met maatschappelijk geëngageerde teksten over o.a vrijheid van meningsuiting, corruptie, religie, maar natuurlijk ook over de liefde. Stilzitten is er niet bij als deze 9 koppige band zich in beweging zet en de zaal in Noord Afrikaanse sferen brengt.

www.kasba.nl

SENADANCE

De wijze waarop het thema “Woestijnwind” aansluit bij het programma:

De oriëntaalse sfeer wordt fantastisch weegegeven. De gegeven workshop bestaat
uit het aanleren van de basis buikdans moves en informatie over de oriëntaalse dans
in het algemeen, alsmede wat geschiedenis en oorsprong. Een groot aantal heupsjaals
zal worden meegenomen. We zullen met zijn tweeën de workshop verzorgen, Sena werkt
meestal met een assistente om zo groot mogelijk aandacht te kunnen geven aan de deelnemers.
Leeftijd en/of geslacht is niet van belang ….. iedereen mag meedoen.!!

Ook worden er twee shows verzorgd waarin iedereen de vele aspecten van de oriëntaalse
dans te zien krijgt, zowel groepsdansen als solodansen. Van een mysterieuze sluierdans,
een leuke folklore dans tot een tikkeltje brutale dans aan toe. Heel divers en geschikt
voor iedere leeftijd, van jong tot oud. Dat mag je eigenlijk niet missen.!!

www.senadance.com

Crinoline Obscure

Deze (dans) performance zie ik zeker passen in het thema Woestijnwind, met hun zwierende, draaiende rokken en opzwepende dans. Drie obscure dame met maskers die als een Fata Morgana over de vlakte bewegen.

Victorine is gespecialiseerd in oogstrelende acts, kostuumontwerp, en (theatrale) styling. Ze ontwikkelt originele performances in metershoge jurken, levende gastenboeken en spectaculaire drijvende kostuums op het water. Haar acts verleiden op speelse wijze het publiek en nodigen je uit deel te nemen aan haar wonderlijke wereld. Een verfrissende ervaring of spannende ontmoeting die een andere blik werpt op de dagelijkse realiteit en je betovert.

Haar werk is te zien geweest op bekende festivals en culturele evenementen in Nederland, waaronder Lowlands, Oerol festival, Solar Festival, het Boekenbal, Gergiev Festival en Amsterdam Fashion Week. Ook het buitenland maakt  kennis met de performances van Victorine, zo zijn er optredens geweest op Odegand in Gent (BE), Straattheaterfestival Olala in Lienz (AT), Music for Sunset (IT), Festival de Musique du Périgord Noir (FR) en Musikfestspiele Sanssouci in Potsdam (DE).

www.victorinepasman.nl

Programma 2016 | CLASSIC

COLOURCOLLECTIVE

Colour Collective en Anna Senognoeva (dans): ‘Stilte voor de Storm’.

De cello en piano klanken van Pärt, Glass, Ustvolskaya en Rachmaninoff transformeren een verdwaalde reizigster tot een onstuimige wervelwind. 

De reizigster (Senognoeva, dans) komt via de muziek in verschillende situaties terecht die haar zoektocht vormen.

Colour Collective bestaat uit het klassieke duo Judith Groen en Maureen Wong. Als artistiek leiders en uitvoerders van Colour Collective creëren zij interdisciplinaire projecten. Ze werken samen met verschillende artiesten, uiteenlopend van de beeldende kunst tot hedendaagse dans – met kamermuziek als vast uitgangspunt.

Beiden hebben een Master of Music diploma met Honours behaald. Groen studeerde af aan het Koninklijk Conservatorium te Antwerpen (2014) en Wong aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag (2009).

Anna Senognoeva – dans
Judith Groen – cello
Maureen Wong – piano

www.colourcollective.nl

Artex

Een allround, ondernemend musicus – soleert, treedt op in diverse kamermuziek ensembles, presenteert educatieve kinderconcerten in een rijdende concertzaal, dirigeert verschillende orkesten en brengt zijn passie over met zijn eigen lespraktijk.

Met zijn nuchtere Friese kijk, bezieling en werklust, is hij een eigentijds lyrisch musicus die, met zijn gepassioneerde klankmenging en –nabootsing, toehoorders in vervoering brengt.

www.christiaanvanderweij.nl

Programma 2016 | WORKSHOP

DE LACHENDE ZON

De lachende zon Nous vent a portera

De wind zal ons dragen

De wind fluistert en giert, de wind maakt muziek.

De Lachende Zon, theater van de zintuigen heeft speciaal voor dit festival een interactieve voorstelling met de wind gemaakt. Er wordt gewerkt met een 5 meter lange muur van windchimes, gongs, een panart hang, PVC drums, een windmachine en belletjes. Het publiek wordt letterlijk meegenomen door de klanken want we hebben hen nodig om alle instrumenten te kunnen bespelen.

Hoor de wind. Voel de wind.

De wind zal ons dragen.

www.delachendezon.nl

Didgeridoo | MT Yidaki

De didgeridoo , traditioneel instrument van de Aboriginals, wordt traditioneel gesneden uit een dunne stam van de eucalyptus en kan een desolaat geluid voortbrengen. Het instrument zou goed kunnen passen bij een fenomeen als woestijnwind ( Australië, continent met enorme woestijnen) het hout komt direct uit de natuur en past goed bij de natuurlijke setting van Theater op ’t Zand.

Michiel www.mt-yidaki.com   / Voor de hele school: www.mi-dushi.nl

MAKTUB

MAKTUB – het staat geschreven.

MAKTUB – het staat geschreven; Maktub is gebaseerd op het boek ‘de Alchemist’ van Paulo Coelho. Dit boek is een symbolische vertelling over onze innerlijke zoektocht naar de eigen legende.

De Alchemist vertelt het verhaal van de herdersjongen Santiago die zijn droom achterna gaat: een droom over een schat bij de piramides van Egypte. Zijn zoektocht leidt hem met een karavaan door de woestijn. Na vele omzwervingen en ontmoetingen (met koning Melchizedek, zijn geliefde, een ingedutte kristalverkoper) ontmoet Santiago de Alchemist. Wanneer zij gevangen genomen worden door een leger Arabieren vertelt de Alchemist aan de commandant dat Santiago een alchemist is, die zich kan veranderen in wind en daarmee het hele kamp kan vernietigen. De commandant gelooft het niet maar belooft hen de vrijheid wanneer Santiago zich verandert in wind. Hij geeft hem 3 dagen. Santiago spreekt achtereenvolgens met de woestijn, de wind, en de zon. Uiteindelijk wendt hij zich tot de Hand die alles geschreven heeft en waait de wind als nooit tevoren. Tenten worden losgerukt en de mannen moeten zich vastgrijpen om niet meegenomen te worden. Santiago vervolgt zijn reis naar de piramiden en vindt zijn schat op een onverwachte plaats.

Door middel van lichamen, kostuums, beweging, geluid, kleuren en grote attributen verbeelden de spelers de personages, de schaapskudde, de karavaan, de kamelen, de kristalwinkel, de liefde, het leger, de zon, de wind, de piramiden.

ABE DE VERHALEN VERTELLER

De verhalen zullen zich geheel of ten dele afspelen in de woestijn.

Vliegend tapijt

Vliegend tapijt

Duik  in onze verkleedkist en laat je verkleden als sultan, haremvrouw of sultana.

Misschien heb je je eerst wel laten schminken, dat maakt het nog mooier.

Stap dan op het  vliegende tapijt en laat je vader of moeder, of degene die bij je is, met hun fototoestel of mobiel een foto van je maken. Wel stilzitten en niet wegvliegen hoor………

Karim

(Karim Omayri | – Kunstenaarscollectief H10a)

De ark van Noach spoelt door de woestijnwind aan op het Kootwijkerzand. N.B. Karim maakt een schets na zijn volgende bezoek aan het zand

JB Kamelen

Workshop Stichting African Center

Stichting African Center, een sociaal-culturele stichting)

verzorgt al meer dan 25 jaar een groot aantal activiteiten

rondom een Afrikaans thema.

De laatste jaren zijn er door intensivering met de nomaden in

de Sahara veel meer activiteiten met de Sahara als uitgangspunt

bijgekomen. De stichting heeft veel echte nomadententen en

verzorgt allerlei workshops, exposities en andere activiteiten om

het bijzondere leven en cultuur tot uitdrukking te brengen

Waarzegster Zeyna

In Oosterse culturen zijn waarzeggers alom vertegenwoordigt; ze worden geraadpleegd bij allerlei levensvragen.

Zeyna laat U in de spiegel van de Tarotkaarten kijken; gezamenlijk geven zij U directe informatie via oude arche-typische beelden die in ieders onderbewustzijn leven.

Daarnaast gaat U nooit zonder advies naar huis

www.zeyna.nl

Programma 2016 | KIDS

“ZandBabbels” 

Met de zand- en woestijnwind komen de tongen los. Voor jong en ouder. Een mobiele interactieve act waar een luchtje aan kan zitten. Maak op ‘t Zand van je hart maar een zandkuil en laat je verhalen maar waaien…..

Myra van Neus voor Contact gaat vanuit de act “ZandBabbels” de ontmoeting aan met de bezoekers van het festival. Zij beweegt zich met een kar over  ’t Zand en ontmoet zo vele bezoekers. Aan haar kar een gezellige wirwar van pijp en trechtertjes, emmertjes en zandbakgereedschappen. Leuk voor de kleintjes om even lekker te spelen. Op de kar is ook een speciale stoel, waarmee de winderige verhalen als vanzelf los zullen komen. “ZandBabbels” gaat verder waar “Man bijt Hond” gestopt is. Voor de oudere bezoekers zijn er ook vragen waarmee pittige uitspraken ontlokt kunnen worden. De leukste ontboezemingen kunnen, in overleg met hen, als quotes op facebook en twitter  worden gedeeld.

www.neusvoorcontact.nl


“Schminken” 

Tink Schmink

www.tinkschmink.nl

Laat de woestijnwind je meevoeren naar het team van Tink Schmink en zie daar de prachtige sierlijke krullen van de hennadesigns. Ervaar de verkoelende werking van henna in de verzengende hitte van het woestijnfestival.