‘Het evenement is volwassen geworden’

Portret Jan van Iwaarden
Voorzitter Theater op ‘t Zand

 

 

Zo begon het…
Theater op ’t Zand is een initiatief van de Stichting Kootwijk Cultureel. Ruim 18 jaar geleden vierde Staatsbosbeheer haar honderdjarig bestaan, onder andere met veel activiteiten op en rondom het Kootwijkerzand. De belangstelling was enorm en ’s avonds werd Theater op ’t Zand geboren. In 2000 was de eerste editie een feit. Ondanks de regen was het een succesvolle aftrap van een jaarlijks terugkerend evenement.

 

 

Zijn hele leven lang is Jan van Iwaarden al dol op het Kootwijkerzand. Prachtige zonsop- en ondergangen, de mooiste luchten en het weidse uitzicht over het zand. Het doet zijn hart sneller kloppen.

Tijdens de 17e editie van Theater op ‘t Zand komt zijn liefde voor de natuur samen met zijn waardering voor kunst en cultuur. Met zijn onderneming Van Iwaarden Artwork is hij al vanaf het eerste uur sponsor van Theater op ‘t Zand. Sinds drie jaar is hij bovendien voorzitter van het bestuur. De afgelopen jaren heeft Jan het evenement zien groeien en volwassen zien worden. Anno 2019 kan hij niet anders dan zich enorm verheugen op de 19e editie die komen gaat. Het mooiste aan het evenement? Jan: “Dat mensen uit álle lagen van de samenleving kunnen genieten van cultuur en natuur op een unieke plek in Nederland. Vanaf het begin is dat ook de intentie geweest van de organisatie: een gratis, laagdrempelig evenement organiseren waar iedereen, jong en oud, arm en rijk, kan genieten van de bijzondere combinatie van cultuur en natuur. Dankzij de inzet van vrijwilligers, weldoeners en sponsoren wordt dit elk jaar weer mogelijk gemaakt.”

De sfeer, de gemoedelijkheid, de activiteiten en voorstellingen, de picknickmanden en het uiteenlopende publiek; het maakt Theater op ‘t Zand tot een uniek evenement. Vorig jaar waren er zo’n zes- à zevenduizend bezoekers en dat zullen er dit jaar niet minder zijn, verwacht Jan. Maar de organisatie gaat beslist niet voor steeds groter, geeft hij aan. “Het gaat gewoon vanzelf. En eigenlijk reguleert het evenement zichzelf: de toegangswegen laten simpelweg geen bussen toe en het aantal parkeerplaatsen is beperkt. Mensen zullen dus óf moeten fietsen of lopen om het evenement te bereiken. Kortom, je moet er dus wat voor over hebben!”